Maar wat is Flow voor jou Anita? Die vraag kreeg ik een nu al aantal keren als ik over mijn event vertelde, het flow business event. Voor mij echt heel helder. Maar vaak ook lastig uit te leggen als je dat nog nooit ervaren of gevoeld hebt. En het is voor mij ook niet alleen dat gevoel die ik krijg als ik weet dat ik iets aan het doen ben waar ik vleugels van krijg. Het is ook zo je werk organiseren dat het makkelijk voelt en je energie blijft stromen. Dat je bedrijf licht voelt en alles lukt en klopt.

In deze blog wil ik je meenemen in wat Flow is, hoe je flow kan creëren en vasthouden.

Where focus goes, energy flows

WAT IS FLOW

Flow is een staat van doen waarin je volledig opgaat in een activiteit. Je hebt focus, bent energiek en volledig betrokken met wat je op dat moment aan het doen bent. Je hebt geen besef meer van tijd en vergeet de wereld om je heen. De activiteit kost je totaal geen moeite en je kan wel uren doorgaan. Alles stroomt en voelt goed.

Tip: wel handig dus om even een wekkertje te zetten als je nog een afspraak op de planning hebt staan.

Flow ontstaat als je een activiteit doet waar je echt blij van wordt, je dingen doet waar je letterlijk helemaal op aan gaat. Dit kan op veel verschillende vlakken zijn. In je werk, bij het sporten of met een hobby. Als ik bijvoorbeeld weer een toffe Lego doos heb gescoord dan vergeet ik de tijd volledig om me heen, heerlijk om daarin op te gaan en met een leeg hoofd te genieten van het bouwen.

HOE KOM JE IN FLOW

Ga ontdekken wat jij echt heel leuk vindt om te doen. Dit is best lastig en daar kan ik je ook niet helemaal bij helpen. Dit ligt ergens verstopt in jou wat via een ontdekkingsreis naar boven komt. Door te onderzoeken wat je kernwaarden zijn. Meditatie werkt hiervoor heel erg goed. Bewust de rust opzoeken, alleen met jezelf, in de natuur. In de rust ligt vaak het antwoord.

Zo was ik laatst bij het driedaagse event Maximum Potential van Michael Pilarczyk. We werkten natuurlijk toe naar het moment waarop we doelen gingen bepalen. Na een heftige ademoefening en in een meditatie kwam het weer tot me. Het organiseren van evenementen, dat is waar ik echt blij van word. Ik deed het in een eerder bedrijf als weddingplanner en ik doe het ook veel voor klanten, maar wat miste was mijn eigen evenementen. Gelijk begon ik kriebels in mijn buik te voelen, er gingen radertjes aan en het begon te stromen. De ideeën, wie ik daarvoor nodig had, wat ik wilde gaan doen en ik pakte gelijk de kans een eventplanner die bij dat event aanwezig was te benaderen. Next level gaan en leren van de besten.

Kan je FLOW ook organiseren…. 

Flow is niet alleen maar dat doen wat je leuk vindt. Je kan je werk ook zo organiseren dat je die flow ervaart door gestructureerd en slim te werk te gaan. Door niet uit je focus gehaald te worden door afleidingen, chaos en niets kunnen vinden, gedachten die opkomen omdat je iets vergeten bent of omdat je systemen niet voor je werken. 

Let it flow, LET IT FLOW, LET IT FLOW

Met de volgende tips zorg jij ook voor meer flow in je bedrijf of functie…

1. Zorg voor duidelijke doelen: stel heldere en haalbare doelen voor jezelf. Dit helpt je je aandacht te richten op dat wat belangrijk voor je is en om gemotiveerd te blijven.

2. Verhoog de uitdaging: zorg ervoor dat de taak uitdagend genoeg is om je betrokken te houden, maar niet zo moeilijk dat je gefrustreerd raakt. Een goede balans tussen vaardigheden en uitdagingen is cruciaal.

3. Creëer een stimulerende omgeving: zoek een rustige en comfortabele plek waar je je kunt concentreren zonder afleidingen. Een inspirerende omgeving kan ook zeker helpen. 

4. Beheers je vaardigheden: hoe beter je bent in de activiteit, des te groter de kans op flow. Investeer daarom tijd in het verbeteren van je vaardigheden.

5. Focus op het hier en nu: laat afleidende gedachten en zorgen los. Concentreer je volledig op de taak die je op dat moment uitvoert. Die telefoon ver uit handbereik dus ;-).

6. Vind plezier in de activiteit: probeer de activiteit te waarderen en er plezier uit te halen. Flow treedt vaak op wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent en geniet van wat je doet. Een heel fijn muziekje op de achtergrond doet ook wonderen.

7. Zorg voor pauzes: hoewel flow een diepe concentratie inhoudt, is het belangrijk om af en toe korte pauzes te nemen om vermoeidheid te voorkomen. Ik neem minimaal elke 1,5 uur een pauze. Even heerlijk naar buiten staren, een wandeling of goed gesprek. Als je maar even los bent van je activiteit en het liefst niet al scrollend op je telefoon waarvan je zeker niet tot rust komt. 

8. Houd een positieve mindset: een optimistische en positieve houding kan helpen om in een flow te blijven. Focus op je prestaties en geniet van het proces. Stop zeker niet als het eens tegenzit, maar leer daar juist van om vervolgens het nog beter te doen. 

9. Experimenteer en leer: sta open voor nieuwe benaderingen en leer van je ervaringen. Soms kun je flow vinden in onverwachte situaties.

EN WAT ALS IK UIT THE FLOW RAAK

Het is belangrijk op te merken dat flow niet altijd constant kan worden gehandhaafd, maar deze strategieën kunnen je helpen de kans op flow-ervaringen te vergroten en ze te koesteren wanneer ze zich voordoen.

Als je niet actief probeert in een flow te blijven of deze strategieën niet toepast, betekent dat niet per se dat je nooit flow zult ervaren. Flow is een natuurlijke mentale toestand die soms spontaan optreedt. Het kan voorkomen tijdens allerlei activiteiten, zelfs als je er niet specifiek naar streeft.

Echter, bewust proberen in een flow te komen en deze ervaring te cultiveren, kan je helpen om productiever, creatiever en tevredener te zijn in de activiteiten die je onderneemt. Het is vooral handig als je regelmatig flow wilt ervaren of als je specifieke doelen hebt die flow-gerelateerd zijn, zoals betere prestaties op het werk, in sport, of in creatieve bezigheden.

Het draait allemaal om persoonlijke voorkeur en doelstellingen. Sommige mensen genieten gewoon van het moment zonder bewust te streven naar flow, terwijl anderen bewust de flow willen benutten voor specifieke doeleinden. Het is aan jou om te beslissen welke benadering het beste bij je past.

Wil jij nog meer geïnspireerd raken over flow en hoe jij dat kan toepassen in je bedrijf? Kom dan naar het FLOW BUSINESS EVENT op 13 juni 2024 in de Martiniplaza te Groningen.