We zitten al weer in maart, wat gaat de tijd toch snel. We zijn dit jaar al 2 maanden onderweg, maar hoe gaat het met het behalen van jouw doelen? Lukt het jou echt voor je doelen te gaan? Of weet je niet echt goed hoe te beginnen, gaat de waan van de dag toch met je aan de haal en staat het nog steeds in de startblokken? Ik laat je graag zien hoe ik mijn doelen plan en uitwerk. Zo heb jij er hopelijk ook wat aan en kan ook jij knallen de komende maanden.

  1. BEPAAL JE DOELEN EN MAAK ZE SMART

Als eerste stel jij natuurlijk je doelen op voor 2021. Voor mijzelf zijn dit 3 hoofddoelen. Een doel opstellen doe je op de SMART manier. Maak je doel zo Specifiek mogelijk, wat wil jij precies bereiken? Wie of wat heb jij daarbij nodig en waarom wil je dit bereiken? Het doel moet Meetbaar zijn, wat is af als het af is? Normeer je doel zodat het tastbaar wordt als het af is. Het doel moet Activerend zijn (of acceptabel in groepen), het moet uitnodigen tot actie en positief opgesteld zijn. Het doel moet ook Realistisch zijn zodat het haalbaar is. Is er genoeg kennis, knowhow en zijn de middelen aanwezig? En als laatste moet je doel Tijdgebonden zijn, een duidelijke start en eindtijd hebben.

2. DEEL JE DOELEN OP IN WENSEN

Één doel kan heel groot zijn waardoor het vaak zoeken is hoe je dat gaat aanpakken. Hoe voorkom je dat je verzand in het niks doen omdat je niet weet waar je moet beginnen! Daarom is het heel verstandig om je hoofddoelen in kleinere brokken op te delen. Hierdoor wordt het overzichtelijk en behapbaar. Die brokken noemen we wensen. Want we wensen toch allemaal dat onze dromen uit gaan komen? Dat gaan we visueel maken.

3. DEEL JE WENSEN OP IN TAKEN

Zoals al uitgelegd, stel je eerst je doelen op. Vervolgens verdeel je elk doel op in wensen die bijdragen om je doel te bereiken. We gaan nu nog een stap dieper. Want ook die wensen zijn nog best groot en bevatten weer diverse taken die gepland en uitgevoerd moeten worden. Wanneer alle taken zijn uitgevoerd, is die wens vervuld. Wanneer alle wensen zijn vervuld, heb jij je doel bereikt!

Een voorbeeld:
Een doel van jou voor 2021: Dit jaar wil ik mijn zichtbaarheid vergroten bij potentiële klanten door totaal 10.000 leden op de maillijst te hebben staan en 300 bezoekers per dag op de website te krijgen.

Om dit te realiseren bedenk jij de volgende wensen:
?? Website vernieuwen
?? Social media strategie maken
?? Nieuwsbrief funnel maken
?? Online-marketingstrategie opzetten
?? E-book schrijven voor je doelgroep

Dit zijn nog steeds grote brokken. Daarom deel je deze wensen op in taken. Een website vernieuwen komt dan neer op:
?? SEO toepassen op teksten
?? Landingspagina maken
?? About pagina aanpassen
?? Nieuwsbrief koppelen
En zo kunnen we natuurlijk wel meer bedenken.

Zijn jouw wensen planbaar? Dan kan dit in sprints uitgevoerd worden. Je plant dan bijvoorbeeld de komende twee weken alle taken in om ervoor te zorgen dat deze wens na de sprint klaar is.

Is jouw wens niet planbaar of wil jij het uitvoeren wanneer jij tijd hebt? Dan doe je dat met een planbord met drie kolommen. Alle taken zet je in de eerste kolom met de naam TO DO. Vervolgens zet je de taak die je aan het doen bent in DOING (tweede kolom) en alles wat klaar is in DONE (derde kolom). Zo werk jij alle taken van de wens af.

4. MAAK HET ZICHTBAAR

Door je doelen zichtbaar te maken, maak je het tastbaar. Dat doe je op een groot whiteboard of in Trello, of zoals ik het heb OP BEIDE. Zo heb jij altijd je doel voor ogen en de wensen die daarbij horen.

Door een planbord te maken, zie jij in 1 oogopslag wat jij deze week wilt gaan doen om dichterbij het behalen van jouw doel te komen. In Scrum teams gaan ze elke ochtend bij het bord staan en de voortgang bespreken. Maar als zzper werkt het natuurlijk anders. Toch sta ook ik elke dag voor mijn bord zodat ik mijn doelen goed voor ogen houd. Mijn doelen en wensen staan erop. De taken die ik deze week wil gaan doen staan gepland op de dag nauwkeurig. Ik noem ze op mijn bord trouwens geen taken maar benoem het als wat WIL ik doen deze week. Klinkt veel positiever toch?

Ik had het over planbare en niet planbare taken. Ik plan mijn taken in en maak ze voor 1 week zichtbaar op het bord. In Trello staan alle taken die gedaan moeten worden om de wensen en daarna het doel te kunnen bereiken.

In mijn filmpje laat ik mijn bord zien en leg ik uit hoe ik het gebruik. Dit is een filmpje van 2020 😉
In een andere blog zal ik jullie meenemen in de wereld van Trello en hoe ik die gebruik.

5. EVALUEER EN VRAAG OM FEEDBACK⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kijk eens terug, wat ging er goed, wat kan beter. Vier je successen en verbeter de minpuntjes waar kan. Elke vrijdag, als ik de planning voor de komende week ga maken, kijk ik ook gelijk terug naar de afgelopen week. Daar kan je zoveel van leren. Verbeter jezelf en vier vooral dat feestje als je een doel hebt bereikt. Vraag ook om feedback als dat een mogelijkheid is, in je team, aan je klant of aan je kinderen als je privé doelen hebt gesteld. Dat is zo waardevol. Jij denkt wellicht dat iets niet goed gaat, terwijl anderen juist heel erg blij met je zijn.⠀⠀

Wil jij met je doelen aan de gang maar kan je daar toch nog wat extra hulp bij gebruiken? Wil jij leren plannen, je doelen gaan waarmaken maar ook leren hoe je full focus kan werken en zo meer rust en ruimte ervaart in je week? Binnenkort lanceer ik mijn nieuwe online training STRUCTUURLIJK! Schrijf je alvast in op de interesselijst en ontvang een super vette aanbieding voor deze training.