Hieronder deel ik een aantal tips voor een productieve dag door focus aan te brengen. We krijgen dagelijks veel prikkels binnen, telefoon, mail, vragen van anderen, social media, nieuws en ga zo maar door. Door dit bewust ‘uit te zetten’ en je focus te activeren zul je merken dat je veel meer gedaan gaat krijgen in jouw kostbare tijd.

TIP 1: Zeg nee tegen afleiding!

Iedereen maakt dit dagelijks mee. Je begint vol goede moed aan die belangrijke taak, na 10 minuten begin je er echt lekker in te komen en dan opeens TRING. De telefoon gaat. Je neemt de telefoon aan en helpt de beller met zijn vraag. Ach nu je er toch uit bent kan je ook wel even je mail checken, even op social media kijken en voor je het weet heb je veel tijd verloren.

Neem daarom zelf de regie en laat je niet afleiden!

E-MAIL; zet alle meldingen uit en open jouw mailbox pas als jij er aan wilt gaan werken. Doe dit bv twee keer per dag een half uurtje zodat daarop ook echt jouw focus ligt.

TELEFOON; zet deze op stil en leg hem buiten handbereik. Zo voorkom je dat jij hem steeds pakt om wat dan ook ff te checken. En ja je mist wellicht een paar oproepen, maar laat in de voicemail weten dat jij zsm terugbelt indien nodig.

COLLEGA’S/ FLEXWERKERS; geef op een bepaalde manier aan wanneer je niet gestoord wilt worden. Bv met een bordje focus aan of koptelefoon op is niet storen. Laat iedereen jouw wensen weten zodat zij er rekening mee kunnen houden. Wellicht is er zelfs een stilte ruimte?

Neem zelf de regie en bepaal wanneer jij op vragen en andere afleiding wilt reageren.

Zoals Steve Jobs ooit zei: focusing is about saying NO! Zeg nee tegen afleiding!

TIP 2: Bundel dezelfde soort taken

Ken je dat, je hebt een volle takenlijst en je werkt van hot naar her en voelt je totaal niet productief! Een blog, een offerte, mailtjes, Instagram post, mailtje, telefoon, factuur opstellen en ga zo maar door. Hoe fijn is het als je meer structuur en focus krijgt door juist taken te bundelen!

Blok bijvoorbeeld twee uur om alle social posts in 1 keer te schrijven voor deze week en plan ze in. Blok dan twee uur voor administratie; facturen, offertes en gelijk je uren bijwerken. Ook je mail verwerk je op een geplande tijd en laat je voor de rest dicht. Heerlijk die volledige focus op jouw to do op dat moment!

Op deze manier werk je veel efficiënter. Als je steeds andere taken tussendoor doet, moet je ook steeds opnieuw weer nadenken alvorens je er weer lekker in zit. Dat kost veel tijd, zorgt voor weinig focus en dat is zonde toch?

TIP 3: Gebruik een wekker en de app Forest

Je begint je dag met natuurlijk een heerlijke kop koffie en gaat aan de slag met je taken. Om de zoveel tijd kijk je op je horloge hoe laat het is, want je hebt zo dadelijk een afspraak. TRING!! WRONG!! Je focus is ver te zoeken als je in je hoofd al bij die afspraak bent. Steeds ben je weer afgeleid omdat je op de tijd aan het letten bent. Krijg wel die volledige focus door heel simpel een wekker te zetten. 10 minuten voor je moet vertrekken word jij eraan herinnert en heb jij nog tijd genoeg om je spullen te pakken en je make-up te checken.

Forest is een erg fijne app om ervoor te zorgen dat jij je telefoon niet pakt. Je plant een digitaal boompje en die groeit zolang jij gefocust aan het werk bent. Zodra jij je telefoon pakt binnen de gestelde tijd, gaat de boom dood. Dit stimuleert mij iig erg goed, ik houd van bomen ????. Ik stel hem in op een uur, waarna ik even pauze neem.

Tip 4: Ontfocussen en rust

Juist door in je dag rust te pakken en even aan niks te denken tijdens een heerlijke kop thee, geeft weer ruimte en energie om daarna vol focus verder te gaan.

Je kan niet altijd aan staan! Juist dan verlies je de concentratie en focus. Plan voldoende pauze in je dag en ga dan ook echt even weg bij je bureau. Ga lekker naar buiten in je lunchpauze, een lange wandeling zal je goed doen om daarna wellicht zelfs met nieuwe ideeën weer verder te gaan.

Wees lief voor jezelf ❤️

Wil jij meer tips, hulp bij het aanbrengen van focus en structuur in jouw bedrijf? Neem contact met mij op, dan bespreken we de mogelijkheden hoe ik jou kan helpen.